Home » Alergia na gluten

Alergia na gluten

Alergia na gluten to przypadłość niezwykle kłopotliwa i niebezpieczna – pojawia się ona już u bardzo małych dzieci uniemożliwiając odżywianie ich w taki sposób, w jaki jeszcze pokolenie, czy dwa pokolenia temu było rzeczą absolutnie normalną. Alergia na gluten oznacza uczulenie na białko roślinne, które występuje w zbożach – w owsie, życie, jęczmieniu oraz pszenicy.

bułka Okazuje się, że uczulenie na gluten jest jednym z najstarszych typów alergii, z jakim spotkał się gatunek ludzki. Pojawia się u rocznych dzieci oraz starszych niemowląt – głównie u takich, które zbyt wcześnie zaczęły jedzenie bułek, chleba lub kaszki manny. Ich układ pokarmowy i odpornościowy jest jeszcze zbyt niedojrzały i wczesne przyjmowanie glutenu powoduje u nich reakcję alergiczną. Im wcześniej podaje się dziecku gluten, tym większe prawdopodobieństwo, że w przyszłości będzie mieć alergię na ten produkt. W tej chwili zaleca się, by nie podawać dziecku glutenu aż do dziesiątego miesiąca życia – a jeśli w rodzinie są alergicy to nawet do pierwszych urodzin. Warto się do tego nakazu zastosować ponieważ można w stosunkowo łatwy sposób uniknąć bardzo poważnego problemu zdrowotnego.

Uczulenie na gluten wiąże się z serią nieprzyjemnych dolegliwości, które w zasadzie są dosyć podobne do innych schorzeń alergicznych. Mogą więc tutaj pojawić się takie objawy, jak wysypka, biegunka, czy ból brzucha. Skóra obfituje w suche i łuszczące się zmiany w postaci zaczerwienienia na kończynach dolnych i górnych, a także policzkach. Może też czasem pojawiać się duszność lub sapka. W takim wypadku jedyną sensowną rzeczą jest zgłoszenie się do lekarza prowadzącego – potwierdzenie alergii na gluten odbywa się poprzez badanie krwi. Sam proces leczenia nie jest skomplikowany, aczkolwiek może okazać się problematyczny. Polega on głównie na usunięciu glutenu z diety dziecka. Ponieważ znajduje się on w produktach i przetworach zbóż należy zdawać sobie sprawę z tego, że spotkamy go we wszelkiego rodzaju produktach zawierających choćby niewielkie ilości mąki oraz ziaren.Chleb Z diety usunąć więc należy makaron, kasze, pieczywo, płatki śniadaniowe oraz musli. Niestety odrzucić należy również różne kruche ciasteczka, herbatniki i wafelki. Pożegnać się należy z zupkami i kawą zbożową oraz niektórymi sosami. Rodzice w tym przypadku muszą się wykazać nie tylko rozsądkiem, ale też spostrzegawczością. Gluten znajduje się w wielu produktach, które z pozoru nie mają nic wspólnego z produktami pochodzenia roślinnego. Nie są więc bezpieczne słodycze, mięso mielone, wędliny, ketchupy, sosy, ani nawet parówki. Na szczęście wciąż pozostaje sporo produktów, które dziecko może jeść. Wszelkiego rodzaju produkty zawierające ryż, kukurydzę, grykę (tak, te zboża nie zawierają glutenu!), ziemniaki, czy soję są nieszkodliwe. dodatkowo sklepy oferują sporą ilość produktów bezglutenowych. Otrzymamy takie pieczywo, ciastka, makarony i kasze, a także ulubione przez dzieci herbatniki. Trzeba tutaj szukać na opakowaniu symbolu przekreślonego kłosa zbożowego.

Takie postępowanie jest niezwykle trudne – szczególnie na samym początku drogi. Jednakże po pewnym czasie można się przyzwyczaić do unikania pewnych rzeczy oraz zwracania uwagi na inne niż dotąd fragmenty etykiet na kupowanych produktach. Takie zmiany po pewnym czasie wchodzą w krew i stają się częścią naturalnej kolei rzeczy. Na szczęście ścisłe trzymanie się diety bezglutenowej oznacza realną szansę na pozbycie się tej nieprzyjemnej alergii. Niestety nie oznacza to stuprocentowej pewności skuteczności tej metody. Trzeba się liczyć z możliwością porażki i pozostania tej alergii do końca życia.

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.